top of page

Triplex

MDF

Meubelplaat

Betonplex

Multiplex

Multiplex en triplex zijn plaatvormige composietmaterialen die opgebouwd zijn uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden.

Oorspronkelijk werd de benaming "triplex" enkel gebruikt voor platen met 3 lagen en "multiplex" voor de platen met 5 of meer lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen "triplex" en "multiplex" ook wel door elkaar.

 Triplex word meestal van berkenhout gemaakt, en later werd ook eiken- en mahoniehout gebruikt. Een andere veel toegepaste houtsoort is okoumé.

Medium-Density Fibreboard of MDF is geperst board met een middelharde dichtheid. MDF is dus geen merknaam, maar een soortnaam. De houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden.

High-Density Fibreboard (HDF) is een MDF van hogere kwaliteit waarbij de vezels sterker geperst worden tot een plaat met een hogere dichtheid. MDF is zeer goed bewerkbaar en makkelijk in allerlei vormen te frezen. Door de fijne vezelstructuur splintert het niet. 

Massief hout

Meubelplaat is een materiaal dat bestaat uit een kern (ook: vulling, middenlaag) van latten of staafjes massief hout, waarop aan weerszijden een laag fineer is gelijmd, zodanig dat de vezelrichting van de fineerlaag haaks staat op de lengterichting van de latten respectievelijk de staafjes. Meubelplaat is stevig, maar wel duur.

 

Betonplex is plaatmateriaal waarop een epoxy afwerklaag is aangebracht.

De epoxylaag vormt een harde en waterdichte afwerking van het hout dat daardoor geen verdere nabehandeling nodig heeft. Betonplex wordt gemaakt om er bekisting van te maken voor het storten van beton. Vanwege het glad afgewerkte oppervlak wordt het ook toegepast bij opbergruimten, aanhangwagens, dierenhokken, glijbanen en bekleding van vloeren en wanden van bedrijfsauto's. Er is een anti-slip uitvoering die voor vloeren en steigers wordt gebruikt. Het materiaal is zeer sterk en bestand tegen vocht. De fenolcoating is niet langdurig bestand tegen uv-straling en kan onder invloed van (zon)licht verkleuren.

Massief hout

Multiplex en triplex zijn plaatvormige composietmaterialen die opgebouwd zijn uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden.

Oorspronkelijk werd de benaming "triplex" enkel gebruikt voor platen met 3 lagen en "multiplex" voor de platen met 5 of meer lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen "triplex" en "multiplex" ook wel door elkaar.

 Triplex word meestal van berkenhout gemaakt, en later werd ook eiken- en mahoniehout gebruikt. Een andere veel toegepaste houtsoort is okoumé.

Eiken

Eiken (of eikenhout) is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Onder water dient het echter wel beschermd en geconserveerd te worden (paalwerk en jachtbouw). Ook wordt het verwerkt tot fineerlagen voor het belijmen van meubelwerk.

 

  • Europees eiken: Dit is het traditionele eikenhout, waarvan onder andere de klassieke eiken meubelen en beelden gemaakt zijn. Niet alleen meubels, maar ook deuren, parket, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden traditioneel van eikenhout gemaakt. Door de schaarste (en prijs) wordt dit meer en meer vervangen door andere soorten, onder andere meer bestendige houtsoorten als Azobé of Afzelia. Ook binnen Europa is een grote variëteit aan kwaliteiten te onderkennen, men maakt onderscheid in Spessart-eiken, recht van draad en fijnjarig, Frans eiken, harder en donkerder van kleur en het prachtige maar zeldzame Slavonisch eiken, grote lengtes als regel zonder noesten of kwasten.

  • Amerikaanse wit eiken: is lichter van kleur.

  • Amerikaanse rood eiken: is rozer van kleur, zachter, grover van nerf.

  • Japans eiken, fijne spiegel, licht van kleur.

Amerikaanse noten

Het hout wordt onder andere gebruikt in de meubelindustrie: noten is makkelijk te verwerken en mooi af te werken. Befaamd is het gebruik van wortelnotenhout in meubelen en in dashboards van sommige auto's. Een andere bekende toepassing is voor het maken van geweerkolven.

 

 

Beuken

 

Beuken of ook wel beukenhout is een houtsoort, een van de belangrijkste loofhoutsoorten voor de industrie in Nederland en België. Het is het hout van de beuk (Fagus sylvatica), een in vrijwel heel Europa algemene boomsoort. In delen van Azië, in Japan en in het oosten van Noord-Amerika komen soorten uit ditzelfde geslacht (Fagus) voor, waarvan het hout bij benadering dezelfde materiaaleigenschappen heeft.De kleur van het hout varieert, afhankelijk van de herkomst, van witachtig tot licht geelbruin, met donkerbruine spiegels. Deze spiegels veroorzaken de kenmerkende druppelvormige tekening die je altijd kunt zien bij gezaagd en geschaafd beukenhout. Er is weinig verschil tussen het kernhout en het spinthout. De nerf van beukenhout is fijn: het is goed te bewerken en te draaien. Beukenhout is een vaste en tamelijk harde houtsoort, die echter weinig duurzaam is, slecht bestand is tegen weersinvloeden en snel krom trekt. Het laat zich goed buigen. Beukenhout wordt soms gestoomd, waardoor het stabieler wordt en minder snel vervormt onder invloed van vocht of temperatuurwisselingen. Als gevolg van het stomen wordt het hout lichtrood tot roze van kleur; stomen maakt het hout wel brozer. Na de kap moet het hout snel uit het bos: als de stam te lang in het bos blijft liggen, kan zogeheten slaap optreden, een aantasting door een schimmel.[1] Beuken heeft bij 15% vochtgehalte een gemiddeld volumieke massa van 700 kilogram per kubieke meter.[2]

 

 

Essen

 

Essen, of ook wel essenhout, is een houtsoort, met een reputatie van heel taai en sterk te zijn. Het wordt vooral geleverd door de Es (Fraxinus excelsior), maar in feite ook door andere soorten uit dit geslacht (Fraxinus).

Er is een duidelijk kleurverschil tussen kern- en spinthout, maar meestal wordt alleen het spinthout gebruikt. Voor sommige decoratieve toepassingen wordt juist het bruine kernhout gebruikt. Ook het spint is heel decoratief: op het dosse vlak tekenen de groeiringen zich af als een vlamtekening: vanwege dit effect is dit hout gewild voor meubels, vloeren en trappen.

Het spint van West Europees essen is lichtgekleurd (geelwit), taai en sterk. Vanwege de elasticiteit wordt het gebruikt voor toepassingen in de sport zoals de liggers van gymnastiektoestellen en voor gereedschapsstelen, zoals die van bijlenen spades.

Het hout is gemakkelijk te bewerken. De duurzaamheid van essenhout bij buitengebruik is echter laag en het hout valt dan ook in de duurzaamheidsklasse 5, de laagste klasse.

 

Esdoorn

 

Esdoorn, of ook wel esdoornhout, is een houtsoort. Preciezer gezegd is het een verzamelnaam voor meerdere houtsoorten, afkomstig van bomen in het geslacht Esdoorn (Acer). Slechts een beperkt aantal esdoornsoorten wordt groot genoeg om daadwerkelijk bruikbaar hout te leveren.

Het hout is licht van kleur, gemakkelijk te bewerken en goed af te werken; het is tamelijk sterk, maar niet erg duurzaam, klasse 5. Het is zeer bruikbaar voor meubels, en wordt ook gebruikt voor het maken van keukens omdat het een lichte kleur heeft.

Daarbij wordt verschil gemaakt tussen Europees esdoorn, afkomstig van Europese esdoornsoorten en hout ingevoerd uit Amerika (maple). In deze laatste categorie is het zogenaamde hard maple (van de suikeresdoorn, Acer saccharum) beduidend anders dan de rest, omdat het zwaarder en sterker is: een bekende toepassing is de vloer in bowlingbanen. Wanneer het een mooie golftekening heeft wordt het onder andere voor topdekken, halzen en rugbladen van gitaren gebruikt.

bottom of page